Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού

Τη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη.

Η εκλογή θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και σε περίπτωση που γίνει και επαναληπτική εκλογή αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, επίσης από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και θα επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους την ημέρα της εκλογής, είτε θα εγγράφονται την ίδια ημέρα με την καταχώρησή τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών.

Η εκλογή θα γίνει σε 1540 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, που θα βρίσκονται σε 1040 εκλογικά κέντρα. Για την ηλεκτρονική υποστήριξη των εκλογών θα υπάρχουν 3.400 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Η εκλογή προέδρου θα γίνεται με άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Κάθε ψηφοφόρος που θα προσέρχεται στο χώρο της ψηφοφορίας θα παραλαμβάνει ένα έντυπο που θα είναι αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία. (αίτηση επαναβεβαίωσης - εγγραφή μέλους) θα το συμπληρώνει και θα το υπογράφει.

Ο ψηφοφόρος θα υποβάλει το έντυπο στον χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος ο οποίος θα αναζητεί και θα διαγράφει τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. Ο ψηφοφόρος θα καταβάλει στον εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης που θα έχει οριστεί το ποσό των δύο ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία και ακολούθως θα ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Στα εκλογικά τμήματα θα του δίνεται ένας κενός φάκελος και τρία ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων. Δεν θα μπαίνει σταυρός αλλά θα τοποθετείται στον φάκελο το ψηφοδέλτιο με το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει ο ψηφοφόρος.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή έστω προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής αρχής.

Επίσης οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν για να ψηφίσουν, όμως στην επαναληπτική εκλογή εφόσον χρειαστεί θα πρέπει να προσέλθουν στο ίδιο τμήμα.

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα θα έχουν να συμμετάσχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

Στην εκλογή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και Έλληνες απόδημοι (ανεξάρτητα αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια) οι οποίοι κατοικούν στην Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο εφόσον όμως έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του κόμματος μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009.

Η ψηφοφορία θα γίνει σε δημοτικά καταστήματα, ΚΕΠ, τοπικές οργανώσεις, αίθουσες ξενοδοχείων.

Τα συγκεκριμένα σημεία θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ΝΔ έδωσε έναν τηλεφωνικό αριθμό για όσους θέλουν να ζητούν πληροφορίες το 210 3255 255 ενώ επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες στο site του κόμματος www.nd.gr

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δημήτρης Σιούφας διέψευσε δημοσίευμα που τον έφερε να έχει ασκήσει πιέσεις μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να επηρεάσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στην τοποθέτησή του υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

Είπε ότι η θεσμική του ιδιότητα του επιβάλει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια ίσες αποστάσεις. Και πρόσθεσε ότι αυτό έκανε μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος.