Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Εκκαθαρίσεις σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές

Σχεδιάζει εκκαθαρίσεις …..


Από την εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» 31/5/2009
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=41603&colid=19&dt=2009-05-31%200:0:0
Στήλη «Αποστολικά και... άλλα»
=Και όμως υπάρχουν συνεργάτες που εισηγούνται στον Γιώργο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, να πάει σε έκτακτο συνέδριο. Έκτακτες εκκαθαρίσεις μυρίζομαι.

Μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου «διαρρέουν» ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε έκτακτο συνέδριο και θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πράγματι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις και οι εισηγήσεις. Όπως υπάρχουν και πρακτικές μέσα στο κόμμα που τραυματίζουν την ενότητα δυστυχώς από την πλευρά των συνεργατών και φίλων του Προέδρου. Η κατάσταση τείνει να γίνει εκρηκτική. Πρόκειται για πολιτικό αυτισμό και απερίγραπτη αλαζονεία.
Όταν την ώρα της μάχης και της προσπάθειας για ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και νίκη του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζονται προγραφές και εκκαθαρίσεις, καταλαβαίνει κανείς τι θα ακολουθήσει μετά την εκλογική νίκη ?


Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια μεγάλη εσωκομματική κρίση και έφτασε στο χείλος της διάσπασης. Η δημοσκοπική του καταγραφή εκείνη την περίοδο έφτασε στο ναδίρ.
Το ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ένα βήμα πριν τη νίκη οφείλεται και στο ότι κατάφερε να διατηρήσει την ενότητά του.
Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό συνέβαλε κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την μη ίδρυση του σχεδιαζόμενου «Ομίλου» και τη μετέπειτα υπεύθυνη, συνεπή και ενωτική στάση του. Θα μπορούσε να είχε άλλες επιλογές, αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι είναι της άποψης του «όλου ΠΑΣΟΚ».
Αντίθετα η «νικήτρια» πλευρά της εσωκομματικής αναμέτρησης της 11ης Νοεμβρίου ακολούθησε «άλλη» στάση. Στάση ρεβανσισμού, αποκλεισμών, παρακομματικών μηχανισμών, ακύρωσης της θεσμικής κομματικής λειτουργίας, κλπ, για όσους γνωρίζουν τι γίνεται.
Να θυμίσουμε ενδεικτικά :
Κατάργηση των εκλεγμένων κομματιών οργάνων και διορισμός ημετέρων αιτιολογικό τη διοργάνωση του Συνεδρίου (ΝΟΕΣ, ΚΟΕΣ)
Αλλοίωση της σύνθεσης του συνεδρίου με τον διορισμό εκατοντάδων συνέδρων στην ΚΟΕΣ (όλοι οι υπάλληλοι της Χαριλάου Τρικούπη, όλοι οι «διορισμένοι» στις Επιτροπές επιμόρφωσης, οι ιδιεταίρες και οι φίλοι των ημετέρων βουλευτών και λοιπών στελεχών και πολλά άλλα αμφιλεγόμενα πρόσωπα)
Κλίμα τρομοκρατίας στο συνέδριο για τους εσωκομματικούς αντιπάλους.
Αποκλεισμός των πρωτοκλασάτων στελεχών από το Ανώτερο Κομματικό Όργανο το Πολιτικό Συμβούλιο, με την «πατέντα» της μη συμμετοχής όσων έχουν διατελέσει Υπουργοί !!! Έτσι «διασφαλίστηκε» η μη λειτουργία του οργάνου.
Τοποθέτηση, για πρώτη φορά, Γραμματέων στους Τομείς Πολιτικής, μη μελών του Εθνικού Συμβουλίου, φυσικά ημετέρων και φίλων.
Διαγραφή Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Σύνθεση Ευρωψηφοδελτίου : Άχρωμο, προϊόν συσχετισμών, οικογενειοκρατίας, παρεοκρατίας, μίσους για το κόμμα και τον συνδικαλισμό.
Από τους 22 του ψηφοδελτίου μόνο η Συλβάνα Ράπτη είχε ταχθεί εναντίον της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου στις 11 Νοέμβρη. Το γεγονός τονίστηκε με πολύ άκομψο τρόπο από τον Γ.Παπανδρέου κατά την παρουσίαση, δήθεν για να συμβολίσει τη ενότητα.
Αν εξαιρέσουμε τους 2 επικεφαλής που είναι βουλευτές, μόνο ένας προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό.
Η εκπροσώπηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι υποβαθμισμένη και εκτός εκλόγιμων θέσεων.
Δεν υπάρχει σε εκλόγιμη θέση γνώστης των αγροτικών θεμάτων. Έτσι δείχνει το ενδιαφέρον για τους αγρότες.
Η Κρήτη και η Αυτοδιοίκηση εκπροσωπείται από ένα «ξένο σώμα», τον πρώην βουλευτή του ΣΥΝ δήμαρχο Χερσονήσου κ.Δανέλλη. Τιμωρείται έτσι ο Κουράκης, δήμαρχος Ηρακλείου, που έκανε το «ατόπημα» να μη στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σε εκλόγιμη θέση τοποθετήθηκε ο παντελώς άγνωστος και χωρίς καμία δράση με το ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με το ισχυρό «προσόν» του ότι είναι γιος της παλαιμάχου πολιτικού Μαρίας Αρσένη, προσωπικής φίλης του Προέδρου και της μητέρας του.
Τοποθετήθηκαν σε εκλόγιμη θέση δύο καθ΄όλα συμπαθείς κατά τα άλλα επιστήμονες, αλλά κανείς δεν κατάλαβε τι σχέση έχουν με την πολιτική, και τι θα προσφέρουν.
Παραμένουν οι τρείς ευρωβουλευτές φίλοι του προέδρου και προστίθεται ο διπλωματικός του σύμβουλος.
Προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία του προέδρου. Υποβάθμιση των κεντρικών στελεχών. Είδατε πουθενά το Βενιζέλο, τον Σκανδαλίδη, το Λοβέρδο ? Ήταν εκτός σχεδιασμού. Τους έστειλαν να μιλήσουν σε μικρές πόλεις όπως Σπάρτη, Λειβαδιά κλπ.
Τελικά που πάει το ΠΑΣΟΚ ?
Έτσι θα κυβερνήσει ?
Φαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου που μας είπε ότι άλλαξε και θα διορθώσει το κόμμα πρώτα και ότι «εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός», άλλα έχε στο μυαλό του. Αυτά που ξεφεύγουν από τους συνεργάτες τους περί εκκαθαρίσεων.
Αν πράγματι προχωρήσει σε συνέδριο ένα στόχο πρέπει να έχει, τη διασφάλιση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ του κόμματος που τώρα δεν υπάρχει. Και όταν λέμε δημοκρατικής λειτουργίας, δεν εννοούμε στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Όλες οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες να γίνονται παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, όπως γίνονται και στον τελευταίο σύλλογο. Τα κόμματα είναι θεσμοί – θεμέλια της δημοκρατίας και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν στην αδιαφάνεια, όταν μάλιστα από αυτά εξαρτάται εν πολλοίς η ζωή μας, μέσω της διακυβέρνησης.
Ας πρωτοπορήσει λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου. Ας κατοχυρώσει την εσωκομματική δημοκρατία, όπως συμβαίνει σε ΟΛΑ τα κόμματα της Ευρώπης. Για να σταματήσει και τις μακιαβελικές σκέψεις και προτάσεις των συνεργατών του, σαν αυτήν που γράφεται στο ΠΑΡΟΝ. Και πρέπει να το κάνει πριν τις εθνικές εκλογές, διαφορετικά το μέλλον είναι σκοτεινό και αβέβαιο για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.
Αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ευθύνη. Πρέπει να αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Αλλιώς θα είναι και αυτός θύμα αυτών που «εισηγούνται εκκαθαρίσεις» Ένας κόσμος πίστεψε, πιστεύει και ελπίζει σ΄αυτόν. Δεν πρέπει να τον απογοητεύσει.
Θα ανεχτεί αυτή τη νοσηρή κατάσταση ?


Ο εσωκομματικός